Wednesday, June 11, 2008

”ÚJ UTAK-NEW LINES”
Nemzetközi Zenei Műhelyek

PASSPORT CONTROL projekt

MEDIAWAVE NEMZETKÖZI NYÁRI MŰVÉSZETI TÁBOR
keretében
Ravazd, 2008. Július 18 – 26.

A két évvel ezelőtt elindított zenei műhely-sorozat közül idén nyáron elsősorban a környező országok (cseh-szlovák-lengyel-magyar és osztrák) blues zenészek számára kínálunk újdonságot a Visegrádi Alap támogatásával, Ferenci György és szlovák-cseh-lengyel tanárok értő irányításával! De elegendő jelentkező esetén, az underground zenei műhelyt is elindítjuk Hajnóczy Csaba (Kampec Dolores, ex-Kontroll) vezetésével.
A legizgalmasabb, speciális zenei műhelyünk a táborra érkező marokkói Gnawa törzsi zenészek (ütősök, gitárosok, énekesek) segítségével fog létrejönni, akik a blues műhely munkáját is színesíteni fogják.
A Műhelyek célja, hogy MEDIAWAVE’2009-re egy ütőképes nemzetközi projekt álljon össze, amely kisebb nagyobb formációkban koncertképes lesz. Ennek érdekében, a nyári műhelymunkán túl, szeptember végén Pécsett, a MOVEAST Nemzetközi Filmfesztivál keretében, valamint 2008-2009 folyamán a Rómer házban tartunk 2-3 napos workshopokat.

”ÚJ UTAK-NEW LINES 3”
Visegrádi Blues Műhely
Ferenczi György vezetésével
(HUN – CZ – SK – PL – AUT)
Ravazd, 2008. július 20-23.
A már jól ismert szlovák blues-rock gitáros virtuóz, René Lacko és a győri legenda, Drapán László billentyűs-szaxofonos mellett több külföldi és magyar vendég tanár is feltűnik majd, a műhelymunkát irányítja Ferenczi György hegedűs, énekes, harmonikás a Herfli Davidson és Rackajam együttesek vezetője.

TERVEZETT PROGRAM:
Gyülekezés, sátorverés, próbahelyek elfoglalása, ismerkedés – 14 órától
Tábor nyitó: július 20. 18 óra
(bemutatkozás, próbák megbeszélése)
NYITÓKONCERT: 20 óra
RÓMER BLUES MŰHELY’2007 - René Lacko vezetésél
Július 21-23. között
Délelőtt: csoportos oktatás, hangszerenkénti szekciókban
Délután: közös próba, koncertprogram kialakítása
Esténként: koncert + jam session
Július 23. 20:00 ZÁRÓKONCERT
a műhelymunka során kialakult blues formációk bemutatkozása

RÉSZVÉTEL KÖLTSÉGEI Az eddigi workshop előzményektől eltérően sajnos nem tudjuk a műhelymunkát most ingyenesen biztosítani, csak kedvezményes konstrukciót sikerült kialakítani a Visegrádi Alap hozzájárulásával!
Részvételi díj: 15.000 Ft,-
mely magában foglalja az oktatás költségét, sátorozási lehetőséget és napi háromszori étkezést (első nap csak vacsora). Emellett a zenei workshop résztvevői ingyenesen vehetnek részt a marokkói zenészek vezetésével tartandó gnawa ütős és tánc oktatásban is.

GNAWA Ütős Műhely
Afrikai & arab & berber zene tanítás marokkói muzsikusok vezetésével
Ravazd, 2008. július 21-22.
Abdeljalil KODSSI & WLAD MLOUK LAHWA
GNAWA TRANCE MUSIC
(Marokkó)

A gnawa zene afrikai, arab és berber vallási dalok és ritmusok keveredéséből született, a jelenleg nagyrészt Marokkóban és Algériában élő Gnawa törzs hagyományaként terjedt el Afrikában és a bevándorlóknak köszönhetően Európa déli országaiban.

Több óráig tartó szeánszaikon a zene súlyos transz-élménnyel párosul, sosem szűnő energiájában a zene egyszerre imádság és az élet ünneplése, ami gyakran nagyon látványos tánccal párosul. De betegek gyógyítását szolgáló szertartásokon is alkalmazzák.

Marokkóban a Gnawa közösségek tagjai - kiknek eredete Fekete Afrika országaiba nyúlik vissza -, elsősorban rabszolgák voltak, illetve az ő leszármazottaik. Moulay Ismail szultán uralkodása alatt (1672-1727) Meknes környékére, Moulay Abdellah idejében (1757-1790) Essaouira vidékére deportálták a gnawákat, mint rabszolgákat hazájukból, az akkori Szudán nyugati (Mali, Guinea, Ghána) részéből. Ők alkották a fekete serifi gárdát.
A gnawák egyesítik a zenét és a gyógyitást rituális éjszakai, transzba hajló szertartásaik (Lila) során. A zene ritmikus, a szövegek az iszlám szent szövegeiből és az afrikai népi versekből táplálkoznak, rituális szeánszokon férfiak és nők órákon át transzban dülöngéltek dobok, csengettyűk és egy háromhúros gitár hangjára.

"Csak annyit tudok, hogy amikor reggel hatkor valahogyan "kijózanodtam", egyáltalán nem éreztem fáradtságot" (egy európai zenész szemszögéből…)

A hozzánk érkező marrakesi WLAD MLOUK LAHWA zenekart az idős Abdeljalil Kodssi vezeti, akit annak idején munkahelyén, egy borbélyüzletben fedezett fel Juan Goytisolo, híres spanyol író. Munkája mellett ez időtájt már sokat játszott szülővárosában Marrakesben, és hamarosan az író meghívásának köszönhetően Spanyolországba és Franciaországba is eljutott. A gnawák hírnökeként sok irányban sikerült terjesztenie népe zenéjét, a legkülönlegesebb együttműködésnek a híres amerikai trombitás Don Cherry nevéhez köthető, vele a művész élete végéig, 1995-ig dolgozott együtt.

TERVEZETT PROGRAM:
Gyülekezés, sátorverés, próbahelyek elfoglalása, ismerkedés – 9 órától
Délelőtt: csoportos oktatás, hangszerenkénti szekciókban (dob, gitár, ének)
Délután: közös próba
Esténként: koncertek + jam session
Július 22. 20:00 ZÁRÓKONCERT
a műhelymunka során kialakul gnawa darabok bemutatása
Részvételi díj: 10.000 Ft,-
mely magában foglalja az oktatás költségét, sátorozási lehetőséget és napi háromszori étkezést. (A blues workshop tagjainak a részvétel ingyenes!)







”ÚJ UTAK-NEW LINES ” Underground Zenei Műhely
Ravazd, 2008. július 23-26.
Hajnóczy Csaba, a Kampec Dolores együttes vezetője, gitárosa (ex-Kontroll Csoport) 2007 nyara óta vezeti a MEDAIWAVE, illetve Rómer Underground Zenei Műhelyt. A tavalyi ravazdi tábor volt a kezdet, amelyet a Művészetek völgye (Bárka kikötő) folytatás követett. Ősszel Pécsett a MOVEAST Nemzetközi Filmfesztivál keretében folytatódott a munka, majd idén februárban a Rómer házban, amelyet egy MEDIAWAVE-s koncert zárt a piknik keretében. Ezt az utat kívánjuk továbbvinni elegendő jelentkező esetén.

TERVEZETT PROGRAM:
Gyülekezés, sátorverés, próbahelyek elfoglalása, ismerkedés – 14 órától
Tábor nyitó: július 23. 18 óra
(bemutatkozás, próbák megbeszélése)
Július 24-26. között
Délelőtt és délután: közös próba, koncertprogram kialakítása
Esténként: jam session
Július 26. 20:00 ZÁRÓKONCERT
a műhelymunka során kidolgozott darabok bemutatkozása

RÉSZVÉTEL KÖLTSÉGEI Az eddigi workshop előzményektől eltérően sajnos nem tudjuk a műhelymunkát, támogató híján nem tudjuk ingyenesen biztosítani!
Részvételi díj: 15.000 Ft,-
mely magában foglalja az oktatás költségét, sátorozási lehetőséget és napi háromszori étkezést (első nap csak vacsora).


ÁLTALÁNOS FELTÉTELEK:

Jelentkezési határidő: 2008. július 5. (előtt)

Jelentkezéshez a következőket kell e-mailban eljuttani (a lenti e-mail címre): - hiánytalanul kitöltött nevezési lap (személyes adatok, rövid szakmai életrajz) /keresd a lap alján!/- fotó az alkotókról (jpeg) az internetre való elhelyezés okán

A tábor részvételhez alapkellékei:
- hangszer
- alaperősítő
- sátor

Jelentkezési feltételek:
jelentkezni a kitöltött és visszaküldött jelentkezési lappal lehet
A részletek iránt érdeklődni Pusker Péternél lehet emailben:
pusker@mediawave.hu vagy telefonon: 20/4866-570
Több info: www.mediawave.hu