Monday, July 28, 2008

Brendan Power interjú

Brendan Power a “nagy átváltozók” közé tartozik. A magán életben tartózkodó, kicsit ideges, kerek képű fickó. A színpadon viszont szinte már lázadónak néz ki, fekete szűk farmerben és bőr mellényben - ami még a korai rock&roll korszakára emlékeztet. A közönséggel jól megérti magát és a zenére dögös csípőmozgást ad elő.



Berdan Újzéland-on született, de 1992 óta Londonban él. A stílusbeli újításai és a levegővételi egyéni képességei révén olyan előadókkal játszott már együtt mint Altan, Arty McGlynn, Mary Black, Ray Charles vagy Sting. Betört a film világába is és legutóbb egy Jackie Chan filmhez írt betétdalt.

Mindez egy olyan ember eredménye, aki 20 évesen kezdett el játszani, miután egy koncerten együtt látta fellépni Sonny Terry-t és Brownie McGhee-t. “Másnap fogtam magam és vettem egy harmonikát. Ezután három év megszállott gyakorlás következett és akkor döntöttem el, hogy hivatás szerüen foglalkozok vele. Brendan is a blues stílussal kezdte, de hamar váltott a country és tradicionális Ír népzene irányába. Az eddig megjelent lemezei is ezt a stílus keveredést tükrözik. “Élvezem váltogatni a stílusokat. Ez tart egy koncertet frissen, érdekesen… Minden stílusban megvan a varázslat, ha van hozzá füled, hogy meghalld.”

Első sikerét az 1993-as Ír Fúvós Bajnokságon érte el, ahol első lett. “Örültem a győzelemnek, bár kicsit bántott, hogy a kromatikus harmonika nem tartozott a “szájharmonika” kategóriába. Ezért az “egyéb” kategóriában indulhattam, együtt a bouzouki és egyéb egzotikus hangszerek társaságával. Kicsit bizarr nem?”

Jelmondata szerint “ a zenélés során képességeid maximumát adva gyönyörű és édes darabot alkotsz”. Nagyon költői szemlélet, ezért hát nem csoda, hogy a versenyről pedig így nyilatkozik: “Mindig is kétkedve fogadtam a nagy zenei versenyek értékelését. Ez nem olyan mint a 100m síkfutás, ahol van egy abszolút győztes. A jó zenének nem ilyen egyértelműek a kritériumai.”

A soron következő lemeze a The New Irish Harmonica sikere meglepte Brendan-t is. A zenei szaklapok csupa jó kritikával illették, és elismert zenész lett a népzenét kedvelők táborában. Azonban erről sem az egyértelmű siker jut Brendan eszébe - az örök borúlátó: “Kicsit furcsa nekem, hogy “ír zenét játszó előadó” lettem. Hiszen ez csak egy szelete a zenei munkámnak. Ez olyan mint egy két élu kard. Egyrészt jó, hogy ismerik az ír zenémet, másrészt megbélyegeztek ezzel a címkével és nem látják a többi részt.”

1998-99 között Brendan tagja volt a világhírű Riverdance produkciónak. “Félelmetes volt a kezdet, aztán kifelyezetten unalmas pár hét után.” Sokkal szívesebben lett volna otthon. Fárasztották a bürokratikus kötelezettségek és a hétköznapi csatározások. “Először vettem részt egy ekkora produkcióban, és őszintén szólva a katonás parancsolgatás nem igazán illett hozzám.” Viszont itt ismerkedett meg a bulgár Georgi Petrov zenésztársával. “Georgi megpróbált valamit megmutatni az ő országa hagyományaiból, aminek az lett a vége, hogy stúdióba vonultunk bulgáriában. Felejthetetlen élmény volt!”

A tökéletes hangzás iránti szenvedélye vezette arra, hogy saját kialakítású harmonikán kezdjen el dolgozni. “Ha hallott egy bizonyos hangszínt a zenében, akkor azon gondolkozom, hogy hogyan lehetne ezt harmonikával is előadni.” A 80-as évek végén a Suzuki legyártotta az első modellt, a “The power ered ad valve system” fantázia névvel. “Talán furcsán hangzik, de gyakran éjszaka is azon jár az eszem, hogy milyen változtatással lehetne egy bizonyos hangot előcsalni. Ha van egy jó ötlete, akkor napokra is beköltözöm a műhelyembe és összeállítom az apró részleteket. Ha sikerül, akkor új hangzás és új előadási lehetőség a jutalom.”

Még több információ elérhető a turnékról, lemezről és persze a saját fejlesztésekről a http://www.brendan-power.com/ oldalon.